Musztarda Kcynia najlepsza musztarda polska na świecie Kcyńska
porady

Musztarda Kcynia najlepsza musztarda na świecie w 7 odmianach ?

Musztarda Kcynia najlepszą musztardą na świecie ? Nigdy nie byłem fanem musztardy ale po Ostrej zdecydowanie zmieniłem zdanie. Fotografia produktowa w kuchni to zdecydowanie jedna z najprzyjemniejszych odmian robienia zdjęć. Takie dwa w 1. Raz, masz zdjęcia do portfolio albo dla klienta, dwa to masz obiad w cenie 🙂 Zawsze uważałem, że warto docenić nasze lokalne Polskie produkty. Przy okazji bojkotu Nestle / Winiary i innych wielkich korpo to świetna okazja do zrobienie zdjęć.

Musztarda Kcyńska pochodzi z Kcyni i jest produkowana przez rodzinę Grewling.

Poniżej przedstawiam krótką sesję fotograficzną i pomysł na burgery jakie możemy zrobić w domu. Nawet jeżeli lubisz robić własne ogórki albo inne kiszonki to zdecydowanie zdjęcia w takim klimacie pomogą oddać jak dobre i smaczne są takie domowe wyroby. Od samego zdjęcia powinna cieknąć ślinka.

Muszarta Kcynska polska musztarda lokalny produkt najlepsza flaga 1024x683 - Musztarda Kcynia najlepsza musztarda na świecie w 7 odmianach ?
Powyżej flagi na burgerach to godło miasta Kcynia oraz logo firmy Grewling

Musztarda Kcyńska

Najważniejsze to fotografować to co lubisz i to co naprawdę możesz polecić. Wtedy zdecydowanie nie będziesz robić tego na odwal. Najpierw trzeba mieć pomysł. Coś z musztardą, coś co lubisz i wiesz, że możesz to przedstawić w jak najlepszym świetle. Dla mięsożerców, idealny pomysł.

Najlepsza musztarda Kcynia, moim zdaniem, to Ostra ale każdy ma swoje smaki, tak jak i ulubione kadry zdjęcia. Możesz preferować czarną i mroczną stronę fotografii albo bardzo jasne, często wręcz prześwietlone kadry.

Jaki kolor ma najlepsza musztarda ?

Zdjęcia i ich koloryzacja miały na celu oddanie koloru musztardy Kcyńskiej. Cały kadr miał mieć kolor zmielonej gorczycy i być przełamany kolorami. Pomogły mi w tym dodatki takie jak maślane bułki, deska do krojenia, mocny jasny kadr i żółciutki ser. Wszystkie elementy można delikatnie ‘przeciągnąć’ kolorem w odpowiednią stronę przy pomocy narzędzi HSL w Affinity Photo czy to w Capture One albo jakimkolwiek innym oprogramowaniu do zdjęć.

Najlepsza musztarda musi wyglądać najlepiej

Moim zdaniem najlepsze zdjęcia to te, które są najlepiej dopracowane. Złota zasada jest zawsze taka sama. Im więcej czasu na coś poświęcisz tym lepszy będzie efekt. Detale i drobne szczegóły to te elementy, które robią największą różnicę. Warto się przyłożyć do tego. Nie zawsze uda nam się pomyśleć o wszystkim ale praktyka czyni mistrza. Zdjęcia produktowe w tym przypadku są bardzo przyjemne ponieważ raz ustawiony balans bieli, ekspozycja i inne rzeczy jak wyostrzanie można zastosować do wszystkich zdjęć. Jeżeli zdjęcia wykonujemy przy oknie i zrobimy je szybko to balans bieli będzie taki sam i nie będziemy musieli kombinować za dużo w post produkcji.

Pierwszy i trzeci plan

Przy każdej fotografii produktowej kluczowy jest to co chcemy przedstawić. W tym przypadku płytka głębia ostrości jest zdecydowanie przyjemnym zabiegiem estetycznym. Rozmywa tło i dzięki temu nadaje trzy wymiarowy efekt naszej scenerii. Oko krąży od przodu do głębi zdjęcia i co pozwala docenić cały kadr.

Muszarta Kcynska polska musztarda lokalny produkt najlepsza 6 1024x683 - Musztarda Kcynia najlepsza musztarda na świecie w 7 odmianach ?

Burgery i musztarda Kcynia

  1. Bułki maślane do burgerów – mało przypieczone, koniecznie z sezamem.
  2. Wyrabiamy mięso – 50% wołowina i 50 % karkówka. Do tego jajko, przyprawy, sól, pieprz. Mieszamy i układamy kotlety, wrzucamy od razu na nagrzaną patelnię.
  3. Obok kotletów wrzucamy na tłuszcz grube plastry cebuli.
  4. Przewracamy kotlety tylko raz i kładziemy na nie plasterek sera, lubię topiony w plasterkach 🙂 .
  5. Ściągamy kotlety i kładziemy na bułkę. następnie kładziemy plasterki cebuli i smarujemy musztardą. Na górę duży, gruby plaster gargamela (pomidora). Posypujemy oregano i smarujemy musztardą i dodajemy do tego keczup albo ogórek kiszony !
  6. Przykrywamy drugą częścią bułki i wrzucamy na patelnię aby podsmażyć od dołu. Dodatkowo dolewamy trochę wody aby sparować i zagrzać całe burgery pod przykryciem.
  7. Smażymy je na wolnym ogniu aż woda wyparuje i smacznego !
  8. Dodatkowo na górę wbijamy na patyczek do szaszłyków ogórka kiszonego albo konserwowego lub dwa małe krokodylki.

Smacznego !

Można je dodatkowo zawinąć w papier śniadaniowy albo do pieczenia (jest grubszy) żeby się nie rozjechały podczas wgryzania się. Nie wiem jak to zrobić żeby te burgery się trzymały kupy, zawsze się rozjadą ale nie narzekam 🙂

Dla fanów ostrości polecam musztardę kcyńską pałucką, genialnie daje po nosie. Ostra jest klasycznie wyraźna a kremowa albo jabłkowa dla ludzi o delikatniejszym podniebieniu. W zasadzie nie ma jednej najlepszej musztardy do wszystkiego ale jabłkowa razem z jogurtem nadaje się idealnie do smarowania i marynowania kurczaka 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zdjęcia z głębią, Bokeh !